Sabtu, 19 Disember 2015

PELABURAN HARTANAH VS SIMPANAN EMAS


Pada awalnya saya tidak nafikan pelaburan hartanah seperti rumah memang memberikan keuntungan yang tinggi. Namun, ada sedikit kelemahan berbanding dengan simpanan emas, antaranya:

LOKASI
Perlu buat kajian terlebih dahulu di mana lokasi rumah itu sama ada strategik untuk dapat keuntungan atau tidak.

PEMANTAUAN
Agak susah untuk buat pemantauan rumah-rumah yang dibeli kerana berbeza jarak di antara setiap satu. Kalau tiada pemantauan, pelaburan hartanah berkemungkinan akan musnah atau terbazir.

MODAL
Dah tentu harga sebuah rumah bukan RM10. Contohnya RM200,000. Banyak tuu. Pada masa yang sama tiada pula orang jual rumah tu separuh-separuh macam jual ruang tamu dulu kemudian dapur ke; tetapi emas tidak.

SUSAH DICAIRKAN
Rumah tidak sama dengan emas. Nak jual rumah bukan boleh terus dapat dijual selagi tiada pembeli memandangkan kosnya yang tinggi. Namun kalau emas, bawa suku dinar ke mana-mana cawangan Ar-Rahnu pun sudah boleh dipajak atau digadai.

KOS PENYELENGGARAAN

Nak selenggara rumah memerlukan kos yang tinggi dan bukan sedikit. Atap bocor, dinding retak, dll semua memerlukan kos yang besar; tetapi kalau emas, kita simpan sendiri. Tidak perlu nak selenggara apa pun. Paling tidak banyak hanyalah kos upah sekiranya disimpan di bank atau Ar-Rahnu.

-------

Mulakan simpanan emas anda serendah 0.5 gram hari ini dengan #PowerGold melalui kempen #1Bulan1Gram. Dapatkan emas anda dengan menghubungi hubungi talian berikut: 01115403082.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
© Copyright 2035 Empayar Ledang
Theme by Yusuf Fikri